Duże spożycie rafinowanych cukrów zwiększa ryzyko depresji

6 sierpnia 2015, 10:18

Dieta bogata w rafinowane cukry zwiększa ryzyko depresji u kobiet w wieku pomenopauzalnym.



Odzyskać marnowaną energię

15 marca 2010, 11:18

Na University of Wisconsin-Madison powstała prosta technologia wykorzystania niewielkich odpadowych ilości energii do produkcji wodoru z wody. Cały proces jest wydajny i pozwala odyskać energię, która zwykle jest marnowana.


Pszczoły potrafią wykryć różne rodzaje nowotworu płuc u człowieka

28 czerwca 2024, 10:43

Pszczoła miodna może wykrywać chemiczne biomarkery nowotworu płuc w ludzkim oddechu, informują badacze z Michigan State University. Co więcej, z przeprowadzonych przez nich eksperymentów wynika, że pszczoły są w stanie odróżnić poszczególne rodzaje nowotworu płuc na podstawie samego zapachu komórek na szalce laboratoryjnej. Odkrycie to może doprowadzić do opracowania nowych testów pozwalających na wczesne wykrycie choroby.


Stawiają na CPV

27 sierpnia 2015, 10:48

Należąca do amerykańskiego Departamentu Energii ARPA-E (Advanced Research Projects Agency-Energy) ogłosila wyniki drugiego projektu finansowania technologii skoncentrowanej fotowoltaiki


Instalacja odsalająca

Zatrzymać sól: nadzieja na czystą wodę

9 kwietnia 2010, 20:06

Czysta woda pod dostatkiem to marzenie wielu ludzi na świecie. Inżynierowie z UCLA opracowali nową metodę odsalania morskiej wody. Ich tania w produkcji, niezatykająca się membrana z polimerową szczoteczką może okazać się rewolucją. I ratunkiem dla obszarów dotkniętych suszą.


Jak wydłużyć sobie życie? Mniej jeść czy czasem urządzić głodówkę?

10 października 2024, 09:24

Od niemal 100 lat kolejne badania laboratoryjne pokazują, że zwierzęta, które jedzą mniej lub jedzą rzadziej, żyją dłużej. Naukowcy próbują zrozumieć zarówno mechanizm tego zjawiska, jak i opracować metody najlepszego zaimplementowania go u ludzi. Na łamach Nature opublikowano właśnie wyniki ważnych badań, jakie naukowcy z The Jackson Laboratory i ich współpracownicy, przeprowadzili na niemal 1000 myszach, które były karmione różnymi dietami. Myszy dobrano tak, by były genetycznie różnorodne, co miało oddawać zróżnicowanie genetyczne ludzkiej populacji.


Kobiety i mężczyźni inaczej doświadczają negatywnych emocji

23 września 2015, 13:52

Zespół Adrianny Mendrek z Montrealskiego Instytutu Zdrowia Psychicznego zaobserwował, że pewne rejony mózgu kobiet i mężczyzn, zwłaszcza układu limbicznego, inaczej reagują na obrazy o negatywnym wydźwięku. Postanowił więc sprawdzić, czy odpowiadają za to czynniki psychologiczne (cechy kobiece bądź męskie), czy hormonalne.


Kaktus do oczyszczania wody

28 kwietnia 2010, 16:10

Wyciąg z opuncji figowej (Opuntia ficus indica) może w krajach rozwijających się zastąpić kosztowniejsze metody uzdatniania wody. Okazuje się bowiem, że ekstrakt z tego sukulenta usuwa zarówno osady, jak i szkodliwe bakterie.


Pokrywy lodowe i chłodny klimat to coś nietypowego w historii Ziemi

17 lutego 2025, 11:32

Niskie średnie temperatury na Ziemi, które umożliwiły uformowanie się pokryw lodowych na biegunach, są czymś rzadkim w historii naszej planety. Nowe badania, przeprowadzone przez zespół pod kierunkiem naukowców z University of Leeds, dowodzą, że aby takie warunki klimatyczne się pojawiły, musi dojść do zbiegu wielu złożonych procesów. Uczeni badali, dlaczego Ziemia przez zdecydowaną większość swojej historii była znacznie cieplejsza niż obecnie i nie istniały na niej pokrywy lodowe na biegunach.


Kawa z Irlandii Północnej?

29 października 2015, 09:57

Jeśli eksperyment lokalnych przedsiębiorców - Phillipa Millsa z palarni kawy Johnsons w Lisburn i architekta krajobrazu Davida Pattersona - się powiedzie, na rynku może się pojawić kawa z Irlandii Północnej.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy